Omul Radu Selejan

Radu Selejan

                Radu Selejan s-a născut la 5 noiembrie 1935 în oraşul Brad din judeţul Hunedoara şi a trecut în eternitate la 7 iunie 2000 in oraşul nostru. Între anii 1960-1969 a lucrat ca inginer minier la diverse exploatări din bazinele miniere Certej-Sacaramb,Voislova, Lesu Ursului şi altele. Între 1969-2000 a desfăşurat o prodigioasă activitate de publicist la Petroşani, Sfantul Gheorghe-Covasna (1970-1978) şi Sibiu (1978-2000). A debutat cu poezie în 1958, în revista Tribuna din Cluj-Napoca. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1969 iar în 1973 a fost premiat de Uniunea Scriitorilor-filiala Braşov. În ultimii cinci ani de viaţă a fost profesor asociat la secţia de jurnalism a Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalistică a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.

Radu Selejan este un scriitor total, a scris poezie, proza, teatru, scenarii de film, cantate; cateva poeme au fost transpuse pe note muzicale, devenind cântece în interpretarea lui Florian Pitiş şi Nicu Alifantis, pe un disc apărut in anul 1975. Activitatea literară a fost dublată în permanenţă de cea gazetărească, fiind un talentat şi prodigios publicist. Ca ziarist la Tribuna din Sibiu, din 1978, Radu Selejan a trecut prin filtrul sensibilităţii şi lucidităţii sale toate problemele importante ale urbei şi judeţului. Cronica vieţii sociale şi politice, inclusiv problemele legate de învăţământul sibian, acolo o găsim, în miile de articole scrise de editorialistul şi reporterul Radu Selejan.

Radu Selejan a publicat între anii 1968-1996 cinci volume: Corturile nelinistei, Cântece şi descântece de piatră, Târziul clipei, Fără puncte cardinale si Lupta cu îngerul.

La volumele publicate în timpul vieţii se adaugă altele, postume, prin grija Centrului de Cultură Radu Selejan, patronat cu grijă şi recunoştinţă faţă de scriitor, de soţia acestuia, doamna Prof. univ. dr. Ana Selejan.